Καιρό έχω να σας πω για κάποιο καινούργιο υλικό ε? Μήπως ήρθε η ώρα?? Έτσι νομίζω 😉
Είναι καιρός που βλέπω και χαζεύω το UV Resin για να είμαι ειλικρινής, αλλά ήμουν λίγο διστακτική αρχικά. Συνήθως σκέφτομαι ότι, εντάξει, φτάνει, δεν χρειάζεται να ασχοληθείς και με αυτό, τόσα πράγματα έχεις, πηλούς, μαλλιά, κακό, χώρο δεν έχεις, που θα τα βάλεις κλπ κλπ. Κλασσικά. Αλλά… όταν βλέπεις όλα αυτά που φτιάχνει ο κόσμος, κάτι παθαίνεις. Εγώ τουλάχιστον. Ζηλεύω, θέλω κι εγώ να δοκιμάσω! Οπότε μετά από ώριμη σκέψη, είπα να κάνω μερικά ψώνια… Μην φανταστείτε, από την αγαπημένη μου αγορά, την Κίνα. Προ κορωνοϊού όλα αυτά, φυσικά, μετά ήρθε η συντέλεια του κόσμου. Τέλος πάντων, δεν το σχολιάζω…
UV Resin λοιπόν. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Να ξεχωρίσουμε καταρχάς κάτι: τα resin (ρητίνες στα ελληνικά, άντε 🙂 ) είναι πολλών ειδών, αλλά εγώ έχω ψάξει δύο, επειδή αυτές με ενδιαφέρουν:
1. Epoxy resin (η εποξική δύο συστατικών)
2. UV Resin (είναι ήδη αναμεμιγμένη)
Το Epoxy Resin είναι η ρητίνη 2 συστατικών, την οποία έχω στο μυαλό μου ως λίγο πιο επαγγελματική. Για να χρησιμοποιηθεί, θέλει συγκεκριμένες και σωστές αναλογίες των δύο αυτών συστατικών και καλό ανακάτεμα. Γίνεται στερεή μέσα σε κάποιες ώρες από την μίξη, οπότε χρειάζεται μια κάπως πιο γρήγορη διαχείρηση. Ενδείκνυται για μεγαλύτερες κατασκευές, και είναι γενικότερα λίγο μπελαλίδικη θα μπορούσαμε να πούμε για τους crafters που θέλουν να φτιάξουν ένα κόσμημα, ένα μικρό διακοσμητικό κλπ, αν και βλέπω πολλούς ,-ές να το χρησιμοποιούν και εκεί.
Και μετά έχουμε το UV Resin, μια ρητίνη η οποία στεγνώνει εάν εκτεθεί σε λάμπα με UV ή στις ακτίνες του ήλιου. Είναι ήδη έτοιμη, δηλαδή δεν χρειάζεται ανάμειξη. Επίσης, ίσως είναι λίγο χρονοβόρα σε ότι αφορά την χρήση της, μια και για να στεγνώσει, πρέπει να μπαίνει σε λεπτές στρώσεις και να στεγνώνει προτού μπει η επόμενη στρώση. Είναι, με λίγα λόγια, δύσκολο να στεγνώσει μια μεγάλη ποσότητα μαζεμένη, ας το πούμε έτσι.
Αρχικά, επέλεξα να δοκιμάσω την τύχη μου με το UV resin, να φτιάξω μερικά κοσμηματάκια και ίσως κάποιο μικρό διακοσμητικό, οπότε θα σας διηγηθώ τις περιπέτειές μου 🙂 Θα ξεκινήσω με τα υλικά που πήρα και χρησιμοποίησα μέχρι τώρα, έτσι, για να πάρετε καμιά ιδέα εάν σας ενδιαφέρει κι εσάς το άθλημα…

Με αυτό το μπουκάλι ξεκινούν όλα, η ρητίνη μας. Τελευταία συνειδητοποίησα πως στα ελληνικά κυκλοφορεί και ως “υγρό γυαλί”. Παιδιά, εγώ νόμιζα ότι είναι άλλο υλικό το υγρό γυαλί, κάτι γυάλινο ας πούμε σε υγρή μορφή (καλά, ναι). Τέλος πάντων, απλά το αναφέρω, στην περίπτωση που κι εσείς αναρωτιέστε και για την πιθανότητα που θα την βρείτε κάπου με αυτήν την ονομασία. Κυκλοφορούν ευρέως στην κινέζικη αγορά (σίγουρα και στη δική μας, σίγουρα πιο ακριβά και σίγουρα πιο εγγυημένης ποιότητας 😉 ) και ειλικρινά δεν ήξερα ποια να επιλέξω, οπότε βασίστηκα σε σχόλια άλλων αγοραστών για να βρω αυτήν που θα είναι άοσμη. Ναι, οι ρητίνες αυτές συνήθως βρωμοκοπάνε και πρέπει να χρησιμοποιούνται σε καλά αεριζόμενο χώρο και οπωσδήποτε με τη χρήση μάσκας. Η συγκεκριμένη που πήρα εγώ, για καλή μου τύχη είναι άοσμη. Είναι επίσης διάφανη. Το λέω επειδή κυκλοφορούν και έτοιμες χρωματιστές. Εγώ (και η πλειοψηφία απ ‘ότι βλέπω) προτιμούν την διάφανη, μια και μπορεί να βαφτεί εύκολα, θα δείτε παρακάτω.

Όπως λέγαμε πιο πάνω, η ρητίνη αυτή στεγνώνει με τις ακτίνες UV. Η ρητίνη που αγόρασα ήρθε μαζί με έναν τέτοιο φακό (ο πάνω, κόκκινος), αλλά δεν λέει και πολλά… Οπότε είχαμε και έναν (δεν έχω ιδέα γιατί έχουμε τέτοιο πράγμα σπίτι μας…), τον μαύρο που είναι πιο δυνατός και κάνει καλύτερη δουλειά. Στην αγορά κυκλοφορούν και δυνατότερες λάμπες με μεγαλύτερη φωτεινότητα, άρα και απόδοση. Μην ξεχνάμε βέβαια, και την δωρεάν πηγή UV, τον αγαπημένο μας ήλιο, που μια χαρά την κάνει τη δουλειά του, ειδικά εδώ στη χώρα μας είναι καλύτερος από κάθε άλλο φακό. Όπως και νά ‘χει, καλό είναι, όποια πηγή UV και να χρησιμοποιήσετε να προφυλάξετε τα μάτια σας, φορώντας γυαλιά. Επίσης, ότι αφορά τους χρόνους σκλήρυνσης, μην με ρωτάτε ακόμη, δεν τους ξέρω, ακόμη το ερευνώ! Θα σας πω σε επόμενο post 😉
Αυτό το όμορφο σετάκι το προτίμησα αρχικά λόγω υλικού, είναι από σιλικόνη, επομένως πολλαπλών χρήσεων. Επίσης, μου αρέσει που είναι έτσι “εύπλαστα” να το πω, σίγουρα βολεύουν, όπως και το ότι έχει δοχεία σε διάφορα μεγέθη. Σε αυτά μπορούμε να κάνουμε μίξεις χρωμάτων κλπ κλπ.

Και ναι, πήρα και δυο καινούργια τέτοια! Χρήσιμα παντού, έτσι κι εδώ, χρησιμοποιούνται για ανακάτεμα, τοποθέτηση και άλλα πολλά. Βλέπω ότι για την μίξη και το ανακάτεμα χρωμάτων κλπ, χρησιμοποιούνται και τα ξυλάκια παγωτού/λεπτά γλωσσοπίεστρα εάν ενδιαφέρεστε.
Στην πρώτη φωτό βλέπετε σιλικονένια καλούπια. Βγαίνουν σε αμέτρητα σχέδια και μεγέθη, η ποικιλία είναι τεράστια. Εγώ αρχικά πήρα αυτά, τα τρία γεωμετρικά σωληνωτά ήταν σετάκι και βγάζουν κάτι σαν κρυστάλλους, ενώ η σφαίρα… βγάζει σφαίρες. Αναμενόμενο 🙂
Στη δεύτερη φωτό βλέπετε διάφορα μεταλλικά cabochon settings (αν τα γράψετε έτσι θα τα βρείτε σίγουρα). Και πάλι, ποικιλία δίχως όρια, μενταγιόν, σκουλαρίκια, δαχτυλίδια, τα πάντα. Χρώματα, ποιότητες, όλα. Προσωπικά, τα είχα αγοράσει για τον πολυμερικό πηλό, αλλά κι εδώ θα βρούνε χρήση.
Αυτά τώρα τα υπέροχα είναι, όπως λέει και το όνομά τους, ανοιχτά. Που σημαίνει ότι θα μπει η ρητίνη μέσα στο σχέδιο και θα μπορεί να φαίνεται και από τις δυο πλευρές. Απλά εδώ θα χρειαστείτε και μια ταινία, στην οποία κολλάει το περίγραμμα και έτσι δεν μας φεύγει η ρητίνη μέχρι να την στεγνώσουμε. Κυκλοφορεί ειδική για αυτόν τον λόγο η οποία δεν μου έχει έρθει ακόμη, αλλά τις προάλλες δοκίμασα με απλή ταινία διπλής όψης και ήταν σχετικά καλό το αποτέλεσμά μου.
Όπως βλέπετε, το περίγραμμά τους είναι αρκετά παχύ, κάτι που μας επιτρέπει να κάνουμε πολλαπλές στρώσεις ρητίνης, η καθεμιά και με άλλα στοιχεία. Θα τα πούμε εν καιρώ αυτά 😉
Μην ακούτε που τα κράζω, τα αγαπώ. Είναι στην ουσία αυτά τα χαζά χαμένα που κολλάνε στα νύχια τους μερικές – κορίτσια σας αγαπώ παρόλα αυτά 🙂 Δεν το έχω με τα νύχια ρε παιδιά, φαίνεται εξάλλου στις φωτογραφίες, αν και έχω φίλη μια εξαιρετική νυχού :-)!
Παρόλα αυτά.. Είναι πολύ όμορφα, έχω δει να φτιάχνουν πολύ χαριτωμένα πράγματα και να τα στολίζουν με αυτά, απλά θέλει εγκράτεια το πράγμα!! Να, ας πούμε αυτά τα μικρά χρυσά κοχυλάκια κάτι μου κάνουν ρε παιδί μου!! Θα τα βρείτε αναζητώντας nail art 😉
Επίσης, για να τα δουλέψετε αυτά τα μικροσκοπικά πραγματάκια, καλό θα ήταν να έχετε κι ένα τσιμπιδάκι ή διαφορετικά, ένα σετ νέες βρισιές, να δοκιμάσετε να λέτε όταν θα σας πηγαίνουν αλλού για αλλού ;-). Εγώ μέχρι τώρα έχω βολευτεί με το δεύτερο…
Ντάξει.. Έρωτας! Αυτές τις πούδρες τις ήθελα καιρό για τον πολυμερικό πηλό, και τις πήρα επιτέλους με αφορμή το resin. Πρόκειται για πολύ λεπτές σκόνες με έντονη χρωστική, οι οποίες θα μας χρησιμεύσουν στο να χρωματίσουμε τη ρητίνη. Εννοείται ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι να δώσει κανείς χρώμα στο συγκεκριμένο υλικό, αλλά ας μείνουμε αρχικά εδώ. Η συσκευασία μου περιείχε 12 χρώματα και είναι πραγματικά πολυυυυυυυύ ελκυστικές!!!
Κι άλλα μπλιμπλίκια… Εντάξει, ένα γκλιτεράκι το έχουμε λίγο πολύ όλοι σπίτι μας, ειδικά εμείς οι Θεσσαλονικιές που σεβόμαστε τον εαυτό μας 😉 Εγώ τυχαίνει να έχω και το ψιλό και το πιο χοντροκομμένο. Μια χαρά είναι όλα! Τα caviar beads από την άλλη… πάλι στο ράφι με τα είδη νυχιών. Φανταστικά τα είδη νυχιών, ξαναλέμε. Και πάλι μου αρέσουν και για τον πολυμερικό πηλό, για πάνω από κανά cupcake, κανά donut…
Κι εδώ να πω κάτι: δεν χρειάζεστε όλα τα διακοσμητικά, τα χρώματα και τα λαμπυρίζοντα. Εάν θέλετε να ξεκινήσετε και να ασχοληθείτε αρχικά με το UV resin μπορείτε να κάνετε πολύ πιο απλά πράγματα. Παράδειγμα: μπορείτε να φτιάξετε ένα μενταγιόν με διάφανη ρητίνη, χωρίς χρωματισμούς και να εσωκλείσετε ένα αποξηραμένο λουλούδι. Υπέροχο, λιτό, με έμπνευση από τη φύση. Εγώ απλά σας παρουσιάζω αυτά που διάλεξα να πάρω, έτσι, για να πάρετε ιδέες και για να γίνει κουβέντα. Ούτε ποσοστά παίρνω (αν και νομίζω σιγά σιγά θα έπρεπε, άντε πια) ούτε διαφήμιση δεν θέλω να σας κάνω. Αυτά.
Θα σας αφήσω λοιπόν με αυτές τις σκέψεις και εικόνες για αρχή, για να επανέλθω σε επόμενο post με τις πρώτες δοκιμές και περαιτέρω οδηγίες για τη χρήση του UV resin.
Spoiler: θα σας δείξω την πρώτη μου προσπάθεια, η οποία είναι τρομερά αποτυχημένη, αλλά άκρως διδακτική! Επίσης, για τα μάτια σας και μόνο, την πρώτη πετυχημένη. Αναμείνατε και τα λέμε!!
[…] και ως υγρό γυαλί. Μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό post εδώ. Σήμερα θέλω να σας δείξω τι έχω φτιάξει και πως, για να […]
LikeLike