Λίγα λόγια για τον πολυμερικό πηλό……..

Αγαπημένο υλικό…!

Ο πολυμερικός πηλός είναι ένα αγαπημένο υλικό για τους απανταχού crafters σε όλο τον κόσμο. Προτιμάται, πρώτον για την ευκολία στη polymer cherry pie 1χρήση του, και δεύτερον για τις απεριόριστες δυνατότητές του. Είναι επίσης, προσιτός τόσο όσον αφορά την τιμή του, όσο και τη προσβασιμότητά του για όλες τις ηλικίες. Σε αυτό το post θα σας πω λίγα πράγματα που έχω μάθει από την σχετικά μικρή μου εμπειρία με τον πολυμερικό πηλό……..

Σημαντικές πληροφορίες που θα πρέπει να γνωρίζετε προτού ασχοληθείτε με τον πολυμερικό πηλό

Ο πολυμερικός πηλός μπορεί να μοιάζει με την πλαστελίνη των παιδικών μας χρόνων, αλλά έχει θεμελιώδεις διαφορές σε ότι αφορά τις ιδιότητές του. Μερικά πράγματα που θα πρέπει να προσέξετε είναι τα εξής:

—Θερμοκρασία και χρόνος ψησίματος (πολύ σημαντικό!!!)
Η κάθε μάρκα πολυμερικού πηλού έχει τις δικές της οδηγίες ψησίματος. Δώστε βάση στην θερμοκρασία και στον χρόνο ψησίματος, διαφορετικά θα έχετε πρόβλημα. Μια θερμοκρασία μεγαλύτερη από την αναγραφόμενη μπορεί να κάψει τον πηλό, αλλοιώνοντας το χρώμα, αλλά και την κατάσταση του (θα μπορούσε ας πούμε, να μην είναι τόσο ανθεκτικός στη διάρκεια του χρόνου και να σπάσει). Επίσης, η υπερβολική θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει αναθυμιάσεις, όχι και τόσο όμορφες…. Από την άλλη, εάν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη, πάλι μπορεί να έχουμε θέμα, μια και ο πηλός δεν θα ψηθεί όπως πρέπει και δεν θα είναι τόσο γερός….
Τα ίδια προβλήματα μπορούμε να έχουμε και εάν δεν τηρήσουμε τους χρόνους ψησίματος. Αν αφήσουμε τον πολυμερικό πηλό παραπάνω του δέοντος, θα μας καεί και πάλι. Εάν τον αφήσουμε λιγότερο, δεν θα ψηθεί αρκετά. Προμηθευτείτε ένα χρονόμετρο για να αποφύγετε το άγχος και να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

—Συρρίκνωση κατά το ψήσιμο
Ο πολυμερικός πηλός περιέχει κάποια μικρή ποσότητα νερού, για να μπορεί να είναι στην κατάσταση που τον ξέρουμε και να πλάθεται με ευκολία. Αυτό όμως, σημαίνει πως κατά τη διάρκεια του ψησίματος θα χάσει την υγρασία αυτή, άρα θα συρρικνωθεί ελάχιστα. Το αναφέρω απλά για να το γνωρίζετε στην περίπτωση που φτιάχνετε κάτι μετρημένο, που θα μπει πάνω σε κάτι άλλο, και θα πρέπει να εφαρμόζει κτλ κτλ… Κάντε το ελάχιστα μεγαλύτερο για να σας πετύχει.

—Αποθήκευση του ανοιχτού πηλού
7Λόγω των συστατικών του πολυμερικού πηλού, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αντιδράσει με κάποια πλαστικά δοχεία. Και όχι, δεν θα κάνει μπουμ, απλά θα “φάει” το πλαστικό με το οποίο ακουμπάει. Έτσι, θα αχρηστευθεί και το δοχείο και ο πηλός. Και δεν το θέλουμε αυτό. Τα πλαστικά που είναι συμβατά με τον πολυμερικό πηλό έχουν στο κάτω μέρος τους το σήμα της ανακύκλωσης και έναν αριθμό. Οι αριθμοί 2,4,5 είναι ασφαλείς για την αποθήκευση του υλικού αυτού και δεν θα σας δημιουργήσουν πρόβλημα. Αποθηκεύστε το πλαστικό δοχείο με τους πηλούς σε ένα σκιερό και δροσερό μέρος, όπου δεν θα τα βλέπει ο ήλιος (αλλιώς θα σας ξεραθεί….). Έτσι, ο πολυμερικός πηλός μπορεί να σας κρατήσει για χρόνια.

—Ελέγξτε πριν την αγορά
Έχει τύχει να αγοράσω ένα πλακάκι πολυμερικό πηλό και όταν το άνοιξα, διαπίστωσα ότι δεν μπορούσα να τον πλάσω γιατί μου γινόταν μικρά ψιχουλάκια. Αυτό μάλλον συνέβη γιατί στο μαγαζί έπεφτε ήλιος πάνω του και τον ξέρανε…. Για αυτό το λόγο, πάντα όταν θέλω να αγοράσω ένα πλακάκι πηλό, τον πατάω με το δάχτυλό μου για να δω αν είναι αρκετά μαλακός. Να τονίσω εδώ ότι συνήθως χρησιμοποιώ Fimo Soft, ο οποίος πρέπει να είναι μαλακός. Δεν ξέρω δηλαδή τι γίνεται με τις υπόλοιπες μάρκες ή ποιότητες του Fimo.

Εργαλεία και βοηθήματα

Στην αγορά υπάρχουν ένα δισεκατομμύριο προϊόντα σχεδιασμένα για να μας κάνουν τη ζωή πιο έυκολη (και τις τσέπες μας πιο άδειες 🙂 ) στην επεξεργασία του πολυμερικού πηλού. Από ειδικούς πλάστες και κουπ πατ, μέχρι και μακαρονομηχανές (που δεν θα πω ψέματα, θα ήθελα μία!) και συσκευές κατασκευής χαντρών. Εάν υπάρχει και το αντίστοιχο μπάτζετ, γιατί όχι? Αν όμως δεν υπάρχει…. κάτι πρέπει να σκεφτούμε, έτσι δεν είναι?

—Επιφάνεια εργασίας
Το ιδανικό είναι το γυαλί και το πλακάκι (απ’ότι ακούω). Οι επιφάνειες αυτές δεν αφήνουν τον πηλό να κολλήσει πάνω του, κάνοντας έτσι πιο εύκολη την διαδικασία. Εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ ένα ξύλινο ράφι που περίσσεψε από την κουζίνα…. Του έχω κολλήσει μια αυτοκόλλητη διαφάνεια (από αυτές που ντύνουμε τα τετράδια) και δουλεύει μια χαρά.

—Κοπίδι και λάμεςtool 2
Απαραίτητα και χρήσιμα για να κόβουμε τον πηλό (αναμενόμενο…)

—Χαρτί κουζίνας (ένα κομμάτι φτάνει)
Με βοηθάει στο καθάρισμα είτε της επιφάνειας, είτε των εργαλείων μεταξύ διαφορετικών χρωμάτων πηλού. Έτσι δεν ανακατεύονται άθελά μου και δεν αλλοιώνεται το αποτέλεσμα.

—Πλάστης
tool 1Ο δικός μου ήταν σε μια συσκευασία Playdoh της ανιψιάς μου και τον αντάλλαξα με έναν άλλο που είχα και της άρεσε περισσότερο (κατάλαβες η θεία, έτσι απλά τον σούφρωσε…) Μικρός και απαραίτητος. Με βοηθάει όχι μόνο στο να “ανοίγω φύλλο”, αλλά και στο μαλάκωμα (βλ. παρακάτω στο πλάσιμο)

—Διάφορα εργαλεία με στρογγυλή μύτηtool 3
Αυτά τα είχα πάρει πριν χρόνια από ένα κατάστημα με είδη scrapbooking για να φτιάχνω ανάγλυφα σχέδια πάνω σε χαρτόνι. Πλέον, ανήκουν στην περήφανη εργαλειοθήκη του πολυμερικού πηλού μου. Είναι χρήσιμα παντού, έτσι φτιάχνω τρύπες στα ντόνατ ας πούμε, ή και κάποιο σχέδιο.

—Needle tools
tool 4Αυτά είναι τα τελευταία μου δημιουργήματα και μεγάλα μου καμάρια! Τόσο καιρό χρησιμοποιούσα βελόνες και καρφιά για να κάνω διάφορα σχέδια στον πηλό και μου έβγαινε το χέρι. Μέχρι τις προάλλες που είδα μερικά video στο youtube και μου άνοιξαν τα μάτια: τα εργαλεία της φωτό, που έχουν μύτες από βελόνα και καρφί και λαβές από πηλό (ναι, δεν θα το σκεφτόμουν ποτέ μόνη μου…..). Απλά υπέροχα!!!

—Κουπ πατtool 6
Από κάποιο φθηνό σετ που δεν θα ξαναχρησιμοποιήσετε στην κουζίνα. Τα καλύτερα είναι τα γεωμετρικά σχήματα (κύκλος, τετράγωνα και λοιπά), που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την κατασκευή μενταγιόν και όχι μόνο.

—Διάφορα υλικά για texturing (το αγγλικό πάει σύννεφο…)
…για να φτιάχνουμε δηλαδή σχέδια και υφές πιο εύκολα, πιέζοντάς τα πάνω στον πηλό.
Μεταξύ αυτών προτείνω:
-χοντρό γυαλόχαρτο (έτσι φτιάχνω την υφή του ζυμαριού της τάρτας, βλ. κερασόπιτα στην αρχή του post….)
-αλουμινόχαρτο τσαλακωμένο (δοκιμάστε το για να φτιάξετε την υφή του ψωμιού…)tool 5
-πινέλο με σκληρές τρίχες (δίνει και αυτό μια ζυμαρένια όψη…)
-οδοντόβουρτσα (όπως και το προηγούμενο…)
Αυτά και πολλά άλλα μπορούν να μας φανούν χρήσιμα για να επιτύχουμε διάφορα αποτελέσματα. Απλά πειραματιστείτε με πράγματα που υπάρχουν στο σπίτι σας.

—Ταψάκι με λαδόκολλα
Το ιδανικό είναι να αγοράσετε ένα ταψί μόνο για αυτή την χρήση. Επειδή όμως πάντα χρησιμοποιούμε λαδόκολλα και έτσι ο πηλός δεν έρχεται σε επαφή με το ταψί, δεν είναι και τόσο φοβερό. Παρόλα αυτά, αν σας περισσεύουν τα λεφτά (όπως σε όλους μας άλλωστε!) πάρτε ένα ταψί μόνο για αυτή τη χρήση. Τώρα, όσον αφορά το φούρνο…. φτάνει και ο κανονικός. Οι κατασκευαστές δεν λένε κάτι για αποκλειστικό φούρνο, οπότε δεν υπάρχει θέμα. Αυτό που κάνω εγώ για να είμαι πιο ήσυχη, είναι να αφήνω τον φούρνο να κρυώνει με ανοιχτή την πόρτα μετά από το ψήσιμο του πηλού. Εννοείται ότι δεν θα ψήσετε την ίδια ώρα και αρνάκι….

Άλλα μικρά μυστικά…

—Σκληρός πηλός…. αζύμωτος!
Παρά την σωστή αποθήκευση, ο πολυμερικός πηλός που έχει ανοιχτεί μπορεί να μας δυσκολέψει στο πλάσιμο. Μην εκπλαγείτε εάν σας κάνει ψίχουλα και σπάει, είναι λογικό. Για να επανέλθει στην κατάσταση που ήταν όταν τον ανοίξατε την πρώτη φορά, θέλει δούλεμα και πλάσιμο. Κάντε το κουλουράκια, μπαλίτσες, ανοίξτε το με τον πλάστη, κρατήστε το για λίγο στο χέρι σας για να ζεσταθεί…. Όσο πιο πολύ το δουλεύετε και ζεσταίνεται, τόσο πιο μαλακός θα γίνει. Αυτό που κάνω εγώ και με βοηθάει, είναι ότι τον ανοίγω όσο γίνεται με τον πλάστη, βουτάω το δάχτυλό μου στο νερό (έχω ένα μικρό δοχείο νερό δίπλα μου) και τον αλείφω ελαφρά. Έπειτα, τον διπλώνω στη μέση και ανοίγω ξανά με τον πλάστη (όπως το φύλλο ένα πράγμα). Έχω ανακαλύψει πως γίνεται πολύ πιο εύκολα και γρήγορα εύπλαστος με αυτόν τον τρόπο. Στην ουσία, χρειάζεται την λίγη υγρασία που έχει χάσει όσο καιρό ήταν αποθηκευμένος. Απλά μην το παρακάνετε με το νερό, διαφορετικά θα γίνει σαν τσίχλα και δεν θα δουλεύεται.

—Μην πετάτε τίποτα!!!
8 Κάθε φορά που τελειώνετε τις δημιουργίες σας, μπορεί να μένετε με μικρά κομματάκια πηλού, φαινομενικά άχρηστα. Μην τα πετάτε όμως, αποθηκεύστε τα σε ένα σακουλάκι. Ποτέ δεν ξέρετε πότε θα χρειαστείτε ένα κομμάτι πηλού, είτε για βάση κάποιου άλλου αντικειμένου, είτε για να φτιάξετε κάτι άλλο, όπου δεν θα έχει σημασία το χρώμα. Εγώ π.χ. έφτιαξα έτσι τα needle tools μου.

—Καθαρές δημιουργίες
Όταν δουλεύετε με τον πηλό, είναι αναμενόμενο να αφήσετε αποτυπώματα πάνω στις δημιουργίες σας, οι οποίες θα φαίνονται και μετά το ψήσιμο. Για να το αποφύγετε, φορέστε γάντια μιας χρήσης.

—Ανακατεμένα χρώματα? Όχι ευχαριστώ!
Είναι γεγονός: πλάθεις με κόκκινο. Μετά πλάθεις με άσπρο. Το αποτέλεσμα είναι ένα άσπρο με κόκκινα ίχνη. Για να μην ανακατεύονται τα χρώματα, πλένετε τα χέρια σας προτού αλλάξετε σε ένα άλλο χρώμα.

—Διαδικασίες πριν και μετά το ψήσιμο9
Πριν το ψήσιμο: Μην ξεχάσετε να βάλετε τις γράνες (τα βιδάκια από τα οποία θα κρέμονται οι δημιουργίες σας) και να κάνετε τρύπες στις χάντρες σας.
Μετά το ψήσιμο: Μπορείτε να περάσετε με βερνίκι τον ψημένο πηλό για να τον κάνετε πιο γερό (και πιο όμορφο!)

Αυτά τα λίγα περί πολυμερικού πηλού. Ελπίζω να σας φανούν χρήσιμα και να σας κόλλησα το μικρόβιο για να τα δοκιμάσετε και εσείς!

polymer lemon cake

Lemon cake κανείς??

Save

54 comments

  1. S. Van Lure Thank you for your comment! Or should I say Dankeschön??? Es freut mich das es dir gefallen hat! Ich glaube es wird zeit das ich meine posts wenigstens auch in english übersetze 😉
    P.S. : Dein blog ist sehr interessant, besonders dein Schmuck hat mir sehr gefallen!
    Gruesse aus Griechenland!

    Like

  2. τις γράνες θα τις αφήσω στο κεκακι και θα τις βαλω στο φούρνο, ή τις αφαιρώ και μετα τις ξαναβάζω??

    Like

  3. Jules, τις γράνες τις βάζεις κανονικά στον φούρνο, δεν παθαίνουν τίποτα.

    Like

  4. Αντωνία, τον πολυμερικό πηλό θα τον βρεις σε βιβλιοπωλεία και καταστήματα με είδη χειροτεχνίας. Επίσης, μπορείς να ψάξεις και online.

    Like

  5. ερωτηση… αν θελω να κανω μια μεγαλη κατασκευη (λιγο μεγαλυτερη απο το μεγεθος μιας παλαμης) και σχετικα ογκωδες θα μπορουσα να χρησιμοποιησω αυτο το υλικο ; οταν ψενεται γινεται αρκετα σκληρο; υπαρχει περιπτωση να μου σπασει ;

    Like

  6. Γεια σου Έλλη! Εάν ψήσεις τον πηλό σωστά, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, δεν έχεις να φοβάσαι κάτι. Μετά το ψήσιμο σκληραίνει και μένει έτσι. Συμβουλή εάν ο όγκος της κατασκευής σου είναι μεγάλος και το είδος της το επιτρέπει, θα σου πρότεινα (για λόγους οικονομίας) να φτιάξεις πρώτα μια βάση απο αλουμινόχαρτο, και να την επικαλύψεις με πηλό. Καλή επιτυχία σε ότι φτιάξεις!

    Like

  7. Σε ευχαριστώ πολύ, πραγματικά πολύ χρήσιμα.

    Like

  8. Κορίτσια, εσείς που ξέρετε μπορείτε να μού πείτε. Εχω πάρει πηλό Fimo soft και Fimo effect, λοιπον το soft όντος γίνεται εύπλαστο με δυσκολία βέβαια αλλα γίνεται, το effect όμως με καμία δύναμη και σπάει στα κομμάτια, μπορώ να κάνω κάτι για αυτο? Η είναι χαλασμένο? Πραγματικά πόνεσαν τα χέρια μου. Ευχαριστώ πολύ

    Like

  9. Ευγενία, σε ευχαριστώ για το σχόλιό σου! Όπως γράφω και στην ανάρτηση πιο πάνω, αυτό που με βοηθάει είναι να αλείφω με μια σταγόνα νερού τον πηλό και μετά να τον ανοίγω με τον πλάστη. Είναι εγγυημένο κόλπο και μαλακώνει ακόμη και τον πηλό που γίνεται κομμάτια. Δεν νομίζω ότι φταίει το fimo effect, καθώς αυτά που έχω πάρει ήταν πάντα αρκετά εύπλαστα. Ίσως το μαγαζί να μην τα είχε αποθηκεύσει σε σκιερό μέρος. Το νερό πάντως θα σε βοηθήσει, δοκίμασέ το.

    Like

  10. Σε ευχαριστώ πολύ. Θα δοκιμάσω και θα σού πω αν έπιασε. Πάντως αυτό που λες για το μαγαζί έχεις δίκιο, εχθές πηγα να πάρω καινούργιο πηλό, και αυτός που ηταν από κάτω ήταν πιο μαλακός. Ήταν πολύ χρήσιμη η συμβουλή σού για να δοκιμάζουμε τον πηλό αν είναι μαλακός οταν τον αγοράζουμε. Σε ευχαριστώ πολύ και πάλι.

    Like

  11. Ωραία, καλή επιτυχία λοιπόν σε ότι φτιάξεις!

    Like

  12. Το κόλπο έπιασε σε ευχαριστώ πολύ και πάλι. Το μόνο ηταν τόσο σκληρός ο πηλός που αναγκάστηκα να τον βρεξω 3,4 φορές κάτω από την βρύση, αλλα επιασε ευτυχώς, γιατί είχα στεναχωρηθεί πολύ, πάρα λίγο θα πέταγα και της τρεις συσκευασίες.

    Like

  13. Άντε, μπράβο, χαίρομαι που σε βοήθησα! Από εδώ και μπρος, η δημιουργίες πηλού δίπλα στη βρύση!!!! Φιλιά!

    Like

  14. Καλημερα! Να σας ρωτησω ειναι υπεροχα ολα αυτα και θα ηθελα πολυ να αρχισω,αλλα διαβασα κατι που με σταματησε σχετικα με την επικινδυνοτητα στην υγεια….να μην ψηνεις στο φουρνο που μαγειρευεις, να μην εισπνεετε να απομακρυνεστε παιδια σκυλια τα παντα γιατι?

    Like

  15. Γεια σου Γιώτα! Πολύ σωστή η ερώτησή σου, όλοι όσοι ασχολούνται με τέτοιου είδους κατασκευές έχουν αναρωτηθεί το ίδιο. Ανάμεσά τους και εγώ. Αυτό που έχω διαβάσει είναι ότι όσο τηρούνται οι προδιαγραφές ψησίματος (δηλαδή χρόνος και θερμοκρασία που αναγράφονται στη συσκευασία) δεν απελευθερώνονται αναθυμιάσεις που είναι βλαβερές για την υγεία. Αυτό που παρατηρώ εγώ μετά από το ψήσιμο είναι ότι υπάρχει μία μικρή οσμή ή οποία εξαφανίζεται μόλις ανοίξω τον φούρνο. Επίσης, αφήνω πάντα ανοιχτή την πόρτα του φούρνου αφού τον σβήσω. Κάτι άλλο που εννοείται είναι ότι δεν ψήνεις ταυτόχρονα πηλό και φαγητό.

    Like

  16. Καλησπέρα.Θέλω να φτιάξω μια οκαρίνα από πηλό,την θέλω για δώρο και όχι για επαγγελματική χρήση(αν και θα προσπαθήσω να την κάνω όσο πιο εύηχη γίνεται),γι’αυτό έχω μερικές απορίες. 1)Ποιου τύπου πηλός είναι κατάλληλος γι’αυτήν την κατασκευή; 2)Πώς βάφουμε τον πηλό;υπάρχουν ειδικά χρώματα ή η απλή μπογιά κάνει;Δεν θέλω χρωματιστό πηλό,θέλω ένα ουδέτερο χρώμα και να τον βάψω εγώ ύστερα.3)Σχετικά με τον φούρνο,βλέπω πως υπάρχει μεγάλο ρίσκο με τον ”σπιτικό” φούρνο.Μήπως θα ‘ταν καλύτερα να τον δώσω σε ειδικό εργαστήρι,για να τον ”ψήσουν” εκεί;4)Πώς λειαίνουμε την επιφάνεια;Παίρνουμε ένα γυαλόχαρτο και τρίβουμε απαλά;5)Αν θες να γράψεις κάτι ή να κάνεις ένα σχέδιο πάνω του,είναι προτιμότερο να το χαράξεις με το λεπίδι ή να το φτιάξεις με πινέλο μετά την κατασκευή;Αυτά,ευχαριστώ.

    Like

  17. Καλησπέρα Quixotic. 1) Φαντάζομαι ότι θέλεις κανονικό πηλό και όχι πολυμερικό, πωλείται σε συσκευασίες του μισού ή του ενός κιλού αν θυμάμαι σωστά, και θα τον βρεις σε άσπρο ή κεραμιδί χρώμα. 2) Θα χρησιμοποιούσα ακρυλικά χρώματα στη θέση σου, στεγνώνουν γρήγορα και έχουν καλή καλυπτικότητα. 3) Τι εννοείς υπάρχει μεγάλο ρίσκο? Δεν νομίζω ότι διατρέχεις κάποιο κίνδυνο ψήνοντας πηλό στο φούρνο σου, ειδικά αυτόν που θέλεις εσύ. Εναλλακτικά μπορείς να βρεις και κάποιο πηλό που στεγνώνει με τον αέρα και να απαλλαγείς από αυτό το κομμάτι της κατασκευής. 4) Ή λείανση γίνεται με ένα απαλό γυαλόχαρτο. Αργά και σταθερά νομίζω θα το πετύχεις όπως το θέλεις. 5) Όπως λες και εσύ μπορεί να γίνει και με τους δύο αυτούς τρόπους. Ότι σε βολεύει και σου αρέσει. Το χαραγμένο βέβαια έχει άλλη χάρη από το γραμμένο.
    Τέλος, θα σου συνιστούσα και ένα βερνίκωμα στο τέλος για να διατηρηθεί όσο το δυνατόν πιο καλά η κατασκευή σου. Ελπίζω να σε βοήθησα! Καλή επιτυχία!

    Like

  18. Καλησπέρα και καλό φθινόπωρο! Σε ευχαριστούμε για τις πληροφορίες και τις οδηγίες. Θα ήθελα να σε ρωτήσω σχετικά με την αντοχή του πολυμερικού πηλού σε σχέση με τον αυτοξηρούμενο πηλό.. αν γνωρίζεις.. Σε ευχαριστώ πολύ

    Like

  19. Καλησπέρα! Καλό φθινόπωρο! Ο πολυμερικός πηλός είναι κάπως πιο ελαστικός και πιο ελαφρύς από τον απλό, αλλά γενικότερα χρησιμοποιείται για κατασκευές μικρού μεγέθους, όπως κοσμήματα και μικρά σχετικά διακοσμητικά. Φαντάζομαι ότι είναι θέμα κόστους, αφού είναι πολύ ακριβότερος από τον πηλό που στεγνώνει μόνος του. Δεν τον έχω χρησιμοποιήσει για κατασκευές μεγάλου όγκου, οπότε δεν μπορώ να σου πω με σιγουριά. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι για μικρά πράγματα είναι σίγουρα ανθεκτικός, και να πέσει δηλαδή στο πλακάκι δεν θα σπάσει. Ελπίζω να σε βοήθησα..!

    Like

  20. καλησπέρα!
    πάρα πολύ ωραίο το άρθρο σου και θέλω να ρωτήσω το εξής: ο πολυμερικός πηλός αφού ψηθεί θέλει κάποιο χρόνο αναμονής για να σκληρύνει. Τα δικά μου αφού τελείωσα το ψήσιμο διαπίστωσα πως είναι λίγο ευλίγιστα ή όπως λες ελαστικα. Έκανα κάποιο λάθος ή θέλει να κρυώσει και άρα να σκληρύνει;

    Like

  21. Γεια σου Πηνελόπη!
    Ο πολυμερικός πηλός μετά το ψήσιμο στη θερμοκρασία και στο χρόνο που προτείνει ο κατασκευαστής, είναι σκληρός, ήδη από τα πρώτα λεπτά αφότου βγει από το φούρνο. Εάν όπως λες, συνεχίζει να είναι ελαστικός, μου φαίνεται περίεργο και ίσως θα πρέπει να ελέγξεις τη θερμοκρασία του φούρνου σου. Εκτός βέβαια εάν μιλάμε για κάτι πολύ λεπτό και με μακρύ σχήμα, εκεί μπορεί να υπάρχει μια ευλυγισία, είναι όμως επικίνδυνο να σπάσει 🤔.

    Like

  22. Γεια σου!! Είμαι καινούρια στον κόσμο του πηλού.. βρήκα το κείμενό σου πολύ χρήσιμο και επί του θέματος! Θέλω να κάνω κάτι πολύ συγκεκριμένο και τα tutorials που παρακολουθώ είναι τα περισσότερα από Αμερική, οπότε οι μάρκες κ τα προϊόντα διαφέρουν κ τα ειδήσεις του πηλού δεν ξέρω με τι αντιστοιχούν στην ελληνική αγορά. Θα ήθελα να με διαφωτίσεις σχετικά με το epoxy putty (εποξεικός πηλός ή στόκος ίσως?) Αν μπορώ να το βρω στην ελληνική αγορά κ με τι όνομα.. Σου επισυνάπτω κ το λινκ για να δεις τη χρήση που τον θέλω.
    Σ’ευχαριστω προκαταβολικά!!

    Like

  23. Γεια σου Ειρήνη! Δυστυχώς η εγχώρια αγορά είναι αρκετά φτωχή σε σχέση με άλλες χώρες στο θέμα των χειροτεχνιών. Απ’ ότι βλέπω αυτό που περιγράφεις είναι ένα είδος υλικού επιδιορθώσεων, που κυκλοφορεί όμως και σαν είδος χειροτεχνίας στο εξωτερικό. Κάνοντας μία αναζήτηση με το όνομα εποξικός στόκος το βρίσκω σε καταστήματα με είδη επισκευών ή και σιδηρικών, δεν είμαι όμως σίγουρη ότι είναι αυτό που θέλεις. Βλέπω επίσης και στο ebay να κυκλοφορεί, σαν μάρκα το milliput νομίζω ότι είναι αυτό που ψάχνεις. Το θετικό του είναι ότι δεν θέλει ψήσιμο. Απλά, από τη στιγμή στιγμή που θα αναμίξεις μια ποσότητα (μια και είναι δύο συστατικών) θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις όλο το υλικό. Δεν το είχα πάντως υπόψη μου, αν φτιάξεις κάτι θα χαρώ πολύ να το μοιραστείς μαζί μας! Πολλά φιλιά!

    Like

  24. Σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ για την άμεση απάντηση!!! Μολις το δοκιμάσω θα γράψω εντυπώσεις κ θα ανεβάσω κ φωτογραφία αν μπορέσω!!! 🙂

    Like

  25. Μπορώ να κολλήσω μαγνητάκια επάνω μετά το ψησιμο και με τι υλικό μπορώ να κολλησω μαγνητάκι και fino. Επίσης με μία φορμα ζαχαροπλαστικής μπορώ να το δουλέψω εννοώντας αν θα βγεί ωραίο το αποτέλεσμα;

    Like

  26. Vivi ka, φυσικά και μπορείς να κολλήσεις μαγνητικά μετά το ψήσιμο. Με μια κόλλα στιγμής θα είσαι μια χαρά. Εάν εννοείς φόρμα ζαχαροπλαστικής όπως αυτές τις μικρές με τα σχέδια (για σοκολατάκια ας πούμε), ναι φυσικά μπορείς. Απλά αφού το πλάσεις, βγάλτο από τη φόρμα για να δεις πως έχει γίνει (δες το δηλαδή πριν το ψήσιμο), για να είσαι σίγουρη ότι βγαίνει αυτό που θέλεις.

    Like

  27. καλησπέρα! τι χρώματα είναι ιδανικά για τον πηλό αν θέλουμε να βάψουμε μόνοι μας? Και πρέπει να τον χρωματίζουμε πριν το ψήσιμο η μετά? Ευχαριστώ!!!

    Like

  28. Γεια σου George! Ωραία η ερώτηση σου. Η απάντηση είναι ότι μπορείς να κάνεις και τα δύο, δηλαδή να τον βάψεις και πριν και μετά το ψήσιμο. Εγώ θα σου πω αρχικά για το μετά. Θεωρώ πως ιδανικά είναι τα ακρυλικά χρώματα. Όσον αφορά το βάψιμο πριν το ψήσιμο, είναι αυτό που αναμιγνύεις ελάχιστο χρώμα με άσπρο πηλό και τον χρωματίζεις. Επειδή δεν το έχω κάνει ποτέ και δεν θέλω να σου πω ανακρίβειες, ψάξτο καλύτερα στο διαδίκτυο, γιατί στον άψητο πηλό παίζει πάντα και ο παράγοντας της συμβατότητας του πηλού με το εκάστοτε χρώμα. Μπορεί δηλαδή κάποιο από τα χρώματα να αλλάζουν την υφή ή και τις ιδιότητές του πηλού. Διαφορετικά μπορείς να προμηθευτείς κάποια βασικά χρώματα πηλού και να κάνεις μίξεις 🙂

    Like

  29. καλησπερα σας! εκανα ενα ταρανδουλη πανω σε κουπα κ το εψησα κ ολα οκ! το θεμα μου ειναι με τι να κολλησω τωρα στο γυαλι; με υγρο γυαλι θα ναι ανθεκτικο; με καποια κολλα; η αν αγριεψω την επιφανεια της κουπας κ κολλησω με σιλικονη; ευχαριστω εκ των προτερων!

    Like

  30. Γεια σου Δέσποινα! Δεν έχω ασχοληθεί με κούπες για να είμαι ειλικρινής, διαβάζω όμως ότι θα πρέπει να κολληθεί με κάποια κόλλα (στιγμής ίσως?). Απλά δεν ξέρω πάλι αν θα σου ξεκολλήσει στο πλύσιμο ή αν βάλεις κάτι καυτό στην κούπα?? Επίσης, όσον αφορά το υγρό γυαλί, πάλι δεν ξέρω να σου απαντήσω, δεν το έχω χρησιμοποιήσει. Δυστυχώς δεν σε βοήθησα και πολύ, αν τελικά όμως βρεις τον τρόπο θα με ενδιέφερε πολύ να μάθω 😉

    Like

  31. καλησπέρα! πρώτα απο ολα να πω ευχαριστώ για τις πληροφορίες και τις συμβουλές σχετικά με τον πηλό, ειναι πολύ κατατοπιστικές και χρησιμες. Θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με το ψήσιμο: εχω εναν παλιό φούρνο μικροκυματων που δουλέυει βέβαια, αλλά δεν τον χρησιμοποιώ πια για φαγητό. Μπορώ να ψήσω εκεί fimo και αν ναι σε ποσους βαθμούς και για ποση ώρα? Ευχαριστώ εκ των προτέρων, Μαρίνα.

    Like

  32. Καλησπέρα Μαρίνα! Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και χαίρομαι που σου άρεσε το άρθρο! Μην το επιχειρήσεις στο φούρνο μικροκυμάτων, οι κατασκευαστές αναφέρουν ρητά πως ο πολυμερικός πηλός δεν ψήνεται στα μικροκύματα. Μόνο σε απλό φουρνάκι λοιπόν, ή στον κανονικό φούρνο!!!

    Like

  33. Καλησπέρα σας!Οι πληροφορίες που δίνετε είναι πολύ χρήσιμες και σας ευχαριστώ πολύ!Έχω μια ερώτηση να κάνω: τα βιδάκια που βάζουμε πριν το ψήσιμο του πηλού τα αφήνουμε και κατά την διάρκεια του ψησίματος πάνω στον πηλό ή τα αφαιρούμε;

    Like

  34. Καλησπέρα Χρύσα και συγγνώμη για την αργοπορημένη απάντηση. Απ’ ότι φαίνεται έχω χαλάσει τις ρυθμίσεις του WordPress App και δεν ενημερώνομαι για νέα σχόλια.. Όπως σου απάντησε ήδη πολύ σωστά η φίλη αναγνώστρια Σοφία, τα βιδάκια μένουν μέσα στον πηλό κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Απλά αυτό που κάνω εγώ για να είμαι σίγουρη ότι δεν θα φύγουν μετά το ψήσιμο, είναι ότι τα ξεβιδώνω (από τον ψημένο και κρύο πλέον πηλό) βάζω στη βίδα λίγη κόλλα στιγμής και την ξαναβιδώνω. Αυτά! Καλές δημιουργίες!

    Like

  35. Γεια σου Σοφία, ευχαριστούμε για τη βοήθειά σου! Πολλά φιλιά!

    Like

  36. εχω ενα θεματακι εγω κ ηθελα να ρωτησω μηπως μπορειτε να με βοηθησετε.. βαζω βερνικι στον πηλο μ αφου τον ψησω, τριψω κτλ και παρατηρω οτι αφηνουν σημαδια εαν τα ακουμπησω με δυναμη. κ αναρωτιεμαι εαν φταιει το συγκεκριμενο βερνικι ή υπαρχει καποιο “μυστικο” στην τεχνικη ωστε να μην εχω αυτο το προβλημα. πειραματιστικα κιολας στο να περασω περισσοτερα layers ωστε να δω εαν προστατευεται

    Like

  37. Γεια σου Πηνελόπη! Περίεργο αυτό που λες, πόση ώρα αφήνεις το βερνίκι να στεγνώσει? Το δικό μου ας πούμε, λέει ότι είναι στεγνό στην αφή μετά από 20 λεπτά, αλλά τελείως στεγνό μετά από 24 ώρες. Μήπως φταίει δηλαδή το βερνίκι? Γιατί το βερνίκωμα δεν έχει κάποια συγκεκριμένη τεχνική, ούτε κάποια μυστικά τα οποία να ξέρω 🙂

    Like

  38. Καλησπέρα! Θα ήθελα αν είναι δυνατόν την πολύτιμη βοήθειά σας… Φτιάχνω κοσμήματα από πολυμερικό πηλό, κυρίως σκουλαρίκια. Περνώντας τα όμως με το βερνίκι για να γυαλίσουν, έχω το εξής πρόβλημα: το βερνίκι αυτό όταν πέσει πάνω του κάτι που περιέχει οινόπνευμα, αλλοιώνεται και κολλάει. Καθώς οι κατασκευές μου φοριούνται, πολλές φορές απαιτείται απολύμανση ή μπορεί να πέσει πάνω άρωμα. Έχετε καμιά ιδέα πώς θα μπορούσα να το λύσω αυτό; Κάποιο άλλο είδος κατάλληλου βερνικού; Ευχαριστώ πολύ!

    Like

  39. Καλησπέρα Στυλιανή! Πόσο τρομερά αδιάβαστη με πιάνεις… Πραγματικά είναι κάτι που δεν σκέφτηκα, αν και φτιαχνω κι εγώ κοσμήματα. Συνήθως στα σκουλαρίκια απολυμαινω το μεταλλικό στέλεχος, αλλά όλα τα άλλα δεν πέρασαν ποτέ από το μυαλό μου, πόσο μάλλον το θέμα του αρώματος 😳 Δυστυχώς δεν ξέρω πως να σε βοηθήσω, χρησιμοποιώ μόνο ένα βερνίκι της εταιρείας του πηλού που δουλεύω και δεν το έχω τεστάρει, ούτε βρίσκω κάποια αναφορά στο internet… Αν βρεις την απάντηση θα ήμουν ευγνώμων αν την μοιραζόσουν μαζί μας!

    Like

  40. Καλησπέρα σας, πολύ ωραίο το άρθρο σας και είδα ότι το ανεβάσατε χρόνια πριν οπότε φαντάζομαι πως έχετε εμπειρία πλέων πάνω σε αυτό! Σκέφτομαι να φτιάξω κάτι σε μία φίλη με πηλό αλλά σκοπεύω να φτιάξω κάτι μεγάλο το οποίο σίγουρα δεν θα ολοκληρωθεί σε μία μέρα! Πώς θα μπορούσα αν ας πούμε σε ένα κομμάτι της κατασκευής μου δεν έχω τελειώσει τις λεπτομέρειες, αλλά για τον άλφα ή βήτα λόγο πρέπει να το αφήσω για ώρες ή ακόμα και για άλλη μέρα, να τον φυλάξω ώστε όταν θα έχω πάλι τον χρόνο να ασχοληθώ να συνεχίσω να τον σμιλεύω χωρίς να έχω κάποιο πρόβλημα?

    Like

  41. Καλησπέρα Ιωάννα! Είναι ένα ζήτημα αυτό που ρωτάς, γιατί, ενώ μπορείς να αφήσεις έτοιμα αντικείμενα που έχουν σμιλευτεί και πλαστεί για αρκετό καιρό πριν τα ψήσεις, δεν συμβαίνει το ίδιο στην περίπτωσή σου. Έχω δει ότι μετά από μέρες, ο πηλός σκληραίνει κάπως, και ας πούμε αν θέλεις να του βάλεις μια βίδα κάπου, σπάει. Οπότε αυτό που μπορώ να σου προτείνω είναι να φτιάξεις κομμάτι κομμάτι αυτό που θες, αν είναι βέβαια δυνατόν, όπου, κάθε κομμάτι που φτιάχνεις και αφήνεις, να είναι σμιλευμένο και έτοιμο να προστεθεί σε κάτι άλλο. Ακόμα καλύτερα, αν μπορείς να ψήνεις κάποια κομμάτια και να τα προσθέτεις στο σύνολο, όπως π.χ. τα κερασάκια (ψημένα) πάνω στην (άψητη) τούρτα. Ελπίζω να σε βοήθησα! Φιλιά!

    Like

  42. πολυ ωραια δουλεια με βοηθισες σε πολλα αποριες αλλα εγω θα ηθελα να σε ρωτησω κατι συγκεκριμενο ειπες οτι χρεισημοποιεις φιμο βερνικι και κολα εγω τα ψαχνω στο διαδικτιο αλλα δεν μπορω να τα βρω μηπως μπορεις να μ στειλεις καποια φωτο με αυτα τα προιοντα η εαν τα παιρνεις απο καποια σελιδα ακομα και την σελιδα ευχαριστω εκ των προτερων …

    Like

  43. Σ ευχαριστώ για το άρθρο, θα ήθελα να ρωτήσω αν αυτού του είδους ο πηλός είναι κατάλληλος για εξωτερική χρήση. Θέλω να κάνω κεραμίδια για ένα εκκλησάκι αλλά δεν ξέρω πόσο θα αντέξουν.

    Like

  44. Καλησπέρα! Αυτά που έχω βγάλει έξω μέχρι τώρα, ήταν μια διακοσμητική φιγούρα για γλάστρα και κάποιες χάντρες σε ένα κρεμαστό διακοσμητικό. Μου έχουν κρατήσει μια χαρά, οπότε θεωρώ πως δεν θα έχεις πρόβλημα. Απλά σκέφτομαι μήπως είναι πολύ ακριβό υλικό ο πολυμερικός πηλός για κεραμίδια🤔🤔🤔, εάν φυσικά εννοείς κανονικό μέγεθος…

    Like

  45. Καλησπέρα και συγγνώμη για την αργοπορημένη απάντηση… Το βερνίκι και η κόλλα (στην ουσία ο υγρός πηλός) που χρησιμοποιώ είναι της Fimo, θα μπορούσες να ψάξεις στο Πλαίσιο ας πούμε ή και στο βιβλιοπωλείο Μαλλιάρης εάν βρίσκεσαι στη Θεσσαλονίκη ♥️

    Like

  46. Καλησπέρα ! Ευχαριστούμε για τις συμβουλές! Είχα αγοράσει πριν 7 χρόνια πηλό και έφτιαχνα κοσμήματα κλπ… μετά όμως έγινα μαμά κ μπήκαν στην αποθήκη 50 συσκευασίες κλειστες fimo soft και σκλήρυναν πολύ….😔 υπάρχει κάποια τεχνική να τις μαλακώσω?

    Like

Leave a comment