Χαρτοπολτός βήμα – βήμα

Επειδή εσείς το ζητήσατε!

Καταρχήν, να σας ευχηθώ καλή χρονιά, γεμάτη δημιουργικότητα και χαρά! Από την αρχή της χρονιάς δεν αξιώθηκα να κάνω post, αλλά σας έχω ετοιμάσει κάτι καλό 😉 Ετοιμαστείτε για το μεγαλύτερο post στην ιστορία!!!

Επειδή είδα το ενδιαφέρον που δείξατε για τον χαρτοπολτό και δέχθηκα πολλές ερωτήσεις πάνω στο θέμα, σκέφτηκα να σας δείξω την διαδικασία από την αρχή βήμα – βήμα. Ελπίζω να σας βοηθήσει!!!

  Βήμα πρώτο: τα υλικά που θα χρειαστούμε.

Εφημερίδα ή αυτό που κάνω εγώ επειδή δεν παίρνω εφημερίδες και είναι και πιο ανέξοδο, διαφημιστικά. Απλά προσέξτε να μην είναι γυαλιστερά, γιατί τότε δεν θα διαλυθούν πολύ εύκολα.

Κόλλα, ατλακόλ ή τύπου ατλακόλ. Εγώ χρησιμοποιώ ξυλόκολλα, που είναι πιο φτηνή (οικονομία πάνω απ’ όλα!) και βγαίνει σε διάφορες ποσότητες. Θα την βρείτε σε όλα τα μαγαζιά που πουλούν σιδηρικά και χρώματα.

Θα χρειαστείτε και ένα πλαστικό δοχείο, εγώ χρησιμοποιώ ένα πλαστικό που είχε μέσα καρότα 🙂 . Όπως βλέπετε, ο χαρτοπολτός είναι τρομερά φτηνό υλικό.

 

  Βήμα δεύτερο: Κόβουμε το χαρτί σε μικρά κομμάτια.

Στο προηγούμενο post έχω την εντύπωη πως σας είπα να το κόψετε με το χέρι και όχι με το ψαλίδι, για να λιώσει καλύτερα. Τελικά δεν ισχύει, οπότε κάντε το με το ψαλίδι, θα γλιτώσετε πολύ χρόνο. Η ποσότητα που θα κόψετε είναι ανάλογη με αυτό που θέλετε να φτιάξετε. Καλύτερα να κόψετε παραπάνω χαρτί και να σας περισσέψει παρά να μην σας φτάσει. Δεν έχει δα και τρομερό κόστος.

 

 

 

 Βήμα τρίτο: προσθέτουμε  ζεστό νερό και αρχίζουμε να πλάθουμε.

Το νερό θα πρέπει να είναι αρκετά ζεστό, αλλά όχι καυτό, εννοείται πως θέλουμε να βάλουμε και τα χέρια μας!!! Θα πρέπει να σκεπάζει όλο το χαρτί. Ανακατεύουμε μέχρι να βραχούν όλα τα χαρτιά και αρχίζουμε να πλάθουμε. Θα δείτε αμέσως πως τα κομματάκια θα αρχίσουν να λιώνουν.

 

 

 

 Βήμα τέταρτο: το πλάσιμο συνεχίζεται……..

Εδώ βλέπετε ότι σιγά σιγά το θέμα γίνεται αηδιαστικό. Ακριβώς αυτό θέλουμε! Πρέπει το χαρτί να γίνει ένα. Σε αυτό το στάδιο επίσης θα αρχίσει να έρχεται στα ρουθούνια σας η θεσπέσια ευωδιά του χρώματος και του μελανιού της εφημερίδας! Μμμμ!

 

 

 

Βήμα πέμπτο: κάτι γίνεται σιγά σιγά…

Αργά αλλά σταθερά θα δείτε ότι το υπέροχο ζυμάρι σας θα αρχίσει να δείχνει κάπως έτσι. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να στύψουμε το χαρτί για να φύγει από μέσα το περιττό νερό. Θα πάρετε λίγο λίγο από το μίγμα στη χούφτα σας και θα το στύψετε πάνω από το νεροχύτη.

 

 

 

 

  Βήμα έκτο: βάζουμε και την κόλλα ή αλλιώς, μανικιούρ τέλος!

Με το χέρι μας θα πάρουμε  αρκετή κόλλα και θα την αλείψουμε πάνω στον χαρτοπολτό.

 

 

 

 

 Βήμα έβδομο: το πλάσιμο ξαναρχίζει.

Εδώ ανακατεύουμε την κόλλα με το χαρτί και ταυτόχρονα πλάθουμε. Θα δείτε ότι έτσι το χαρτί θα αρχίσει να “δένει” (ούτε μπεσαμέλ να ήτανε!) περισσότερο και να γίνεται πιο ομοιογενές.

 

 

 

 

  Βήμα όγδοο: αυτό ήταν!

Το χρώμα του μίγματος έχει αλλάξει, έχει γίνει πιο ανοιχτό. Μπορούμε πλέον να πλάσουμε κάτι χωρίς να κάνει ψίχουλα. Τώρα μπορούμε να κάνουμε πολύ απλά ότι θέλουμε. Μπορούμε να πλάσουμε κάτι αυτούσιο από χαρτοπολτό και μόνο ή να καλύψουμε κάτι το οποίο έχουμε φτιάξει και θέλουμε να γίνει πιο γερό.

 

 

 

 

  Για παράδειγμα:

Αυτή είναι μια καμηλοπάρδαλη που είχα φτιάξει πριν από πολύ καιρό και είχε ξεμείνει έτσι, γιατί δεν είχα όρεξη να πάω να πάρω λίγο χρώμα να την βάψω. Είναι φτιαγμένη από εφημερίδα και χαρτοταινία, όχι από χαρτοπολτό (θα σας το δείξω και αυτό κάποια στιγμή 🙂 ).

 

 

 

 

 

 

 

  Και αυτή είναι η καμηλοπάρδαλη αφού την κάλυψα με χαρτοπολτό. Δυστυχώς δεν μου έφτασε για τα ποδάρια της, τα οποία θα πρέπει να περιμένουν άλλον ένα χρόνο μέχρι να ξαναφιλοτιμηθώ να φτιάξω ξανά χαρτοπολτό. Αυτή η χρήση του χαρτοπολτού πάντως, είναι η αγαπημένη μου.

Δοκιμάστε το και πείτε μου αν σας πέτυχε. Σας χαιρετώ  😉

32 comments

  1. Kalispera! Poli omorfo to blogaki sou! Sygxaritiria! Epeidi eimai k ego ipo anaptyksi pano sto blog mou an tha mporoyses na m doseis ena mail gt exo kapoies apories oson afora to stisimo enos blog.. S’eyxaristo!! Kali synexeia kai me perissoteres empnefseis eyxomai!!!!;) 😉

    Like

  2. Γεια σου Μελίτα!!! Σε ευχαριστώ πολύ!!! Σου στέλνω email με απάντηση!!!

    Like

  3. Γεια σου MRM_Terk καλό μου παιδί… 🙂
    Επιτέλους σε έπεισα για το ταλέντο μου 🙂
    Τα σέβη μου 🙂

    Like

  4. Ωραία η “συνταγή” για το χαρτοπολτό. Μπόρεσε να την κάνει και η κόρη μου! Ευχαριστώ!

    Like

  5. Γεια σου Έλλη! Χαίρομαι που σας βοήθησε και τις δυο! Ειδικά τα παιδιά τρελαίνονται για τέτοια “μαγειρέματα”!!!

    Like

  6. Αγαπητό μου Προβατάκι, για άλλη μία φορά διάβασα τα κατορθώματά σου και τα φχαριστήθηκα!!! 😀

    Με έπεισες λοιπόν ταλεντάρα μου!!!!!!! 😀 😛 😀

    Like

  7. asegul χαίρομαι που σου πέτυχε! Πολλές και ωραίες κατασκευές σου εύχομαι!
    Άννα, σε ευχαριστώ πολύ!!!
    ΜRM_Terk…. συγγνώμη…. γνωριζόμαστε και κάποια χρόνια…. είχες ποτέ αμφιβολία??????? Για το ταλέντο μου????????? 😉 Βγήκαν σε καλό τελικά οι ατελείωτες ώρες ιστορίας, μαθηματικών και αρχαίων…. όπου εξασκούσαμε το ταλέντο μας στη ζωγραφική θρανίων 🙂 ΘΥΜΑΣΑΙ?????
    Πολλά φιλιά!!!!!!

    Like

  8. Καλησπέρα και καλή χρονιά ! Συγχαρητήρια για την δημιουργικότητα σου Είναι πολύ ωραία αυτά που φτιάχνεις. Σήμερα έκανα και γω την πρώτη μου απόπειρα με χαρτοπολτό. Η ερώρτησή μου είναι αφου φτιάξουμε το σχήμα που θέλουμε αν πρέπει πρώτα να το αφήσουμε να στεγνώσει τελείως πριν το βάψουμε. Καλή συνέχεια σε αυτο που κάνεις………….

    Like

  9. Γεια σου Αθανασία, καλή χρονιά και σε σένα. Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!!! Ναι, αφού φτιάξεις το σχέδιό σου θα πρέπει να στεγνώσει τελείως. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σου δεν το έχω δοκιμάσει διαφορετικά, απλά σκέφτομαι πως αν έχει ακόμη υγρασία, ενδέχεται να λυγίσει και να σπάσει την ώρα που θες να το βάψεις. Και ίσως μετά, ανάλογα και με το χρώμα που θα χρησιμοποιήσεις να μην μπορέσει να στεγνώσει σωστά (αν π.χ. βάλεις ακρυλικό ή πλαστικό). Για κάθε ενδεχόμενο, καλύτερα να κάνεις παραπάνω υπομονή στο στέγνωμα παρά να απογοητευθείς μετά 🙂 Ελπίζω να σε βοήθησα! Πολλά φιλιά και καλές δημιουργίες!!!

    Like

  10. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την σύντομη απαντησή σου. Με βοήθησες πάρα πολύ !!!!! Καλή δημιουργική χρονιά και παλι ..

    Like

  11. Πολύ καλό!! Εγώ το μουσκεύω με αλευρόκολλα από την αρχή! Γίνεται επίσης καλό

    Like

  12. Γεια σου Ανθή! Για πες μου λοιπόν, τώρα που σε βρήκα, με τι αναλογία την κάνεις την αλευρόκολλα?? Ή την φτιάχνεις με το μάτι?? Γιατί σκέφτομαι ότι, και πιο φτηνή είναι, και επίσης δεν βρωμοκοπάει σαν την κόλλα!

    Like

  13. Φανή, σε ευχαριστώ βαθύτατα, χαίρομαι που σου άρεσε!!!

    Like

  14. Θα μπορούσα να κάνω ένα αερόστατο με επικάλυψη χαρτοπολτού πάνω σε ένα μπαλόνι; Θα αντέξει ο χαρτοπολτός μόλις σπάσει το μπαλόνι; Ευχαριστώ….

    Like

  15. Κωνσταντίνε γεια σου. Το θέμα δεν είναι αν θα αντέξει ο χαρτοπολτός, αλλά αν θα αντέξει το μπαλόνι. Πάνω στο πλάσιμο και στο στρώσιμο πάνω στο μπαλόνι, είμαι σίγουρη ότι κάποια στιγμή θα σκάσει… Για το λόγο αυτό σου προτείνω να χρησιμοποιήσεις την εναλλακτική μέθοδο χαρτοπολτού, όπου απλώνεις κόλλα πάνω στο μπαλόνι και στρώνεις λωρίδες εφημερίδας. Θα είναι πολύ πιο ανώδυνο για το μπαλόνι και όταν θα σκληρύνει θα έχεις το ίδιο αποτέλεσμα. Σου έχω βρει και ένα link για να βοηθηθείς:
    http://www.firstpalette.com/tool_box/quick_how_to/papiermacheballoon/papiermacheballoon.html?ModPagespeed=noscript
    Περιγράφει όλη την διαδικασία. Καλή επιτυχία!

    Like

  16. Καλημερα και συγχαρητηρια!!! τελειες οι οδηγιες και… το αποτελεσμα βεβαια!! Μια ερωτηση μονο εχω, πριν αρχισω το κομματιασμα της εφημεριδας του αντρα μου!!! Αφου πλασουμε το δημιουργημα μας, υποτιθεται οτι σκληραινει με το στεγνωμα και γινεται συμπαγες?? Αυτο μονο, και καλη συνεχεια!!!!!!!

    Like

  17. Αγαπητή Λίτσα, γεια σου!!! Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Ναι, όταν στεγνώνει γίνεται σκληρό και συμπαγές, αν ακολουθήσεις τις οδηγίες δεν χρειάζεται να ανησυχείς καθόλου! Οπότε… ξεκίνα το κομμάτιασμα άφοβα!!!
    Πολλά φιλιά και καλή επιτυχία!!!

    Like

  18. Καλησπέρα και συγχαρητήρια θερμά για τις σούπερ ιδέες σου αλλα και τις φοβερές τεχνικές σου!!!μια ερώτηση και εγω χιχιχι θα ήθελα να φτιαξω μια καμηλοπαρδαλη και εγω αλλα σε διάσταση 2 μέτρων ξέρεις μήπως ποσο χαρτοπολτο θα χρειαζομουν και αν μπορω να το περασω κάποιο βερνίκι απο πάνω για να ειναι γυαλιστερό και πιο σκληρό.σε ευχαριστώ ήδη σκ των προτέρων είσαι φοβερή!!!

    Like

  19. Γεια σου Μαίρη!!!! Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, με σκλαβώνεις!!! 2 μέτρα ε??? Τι να σου πω τώρα…. Γενικότερα με τις αναλογίες χαρτοπολτού – κατασκευής δεν τα πάω καλά, δεν μπορώ δηλαδή να υπολογίσω σωστά το πόσο θα χρειαστώ…. Πόσο να χρειαστείς, ξέρω γω?? 2-3 κουβάδες??? Καμιά μπανιέρα γεμάτη??? Κανένα κοντέινερ??? Είναι και 2 μέτρα!!! Αλήθεια δεν μπορώ να σου πω με ακρίβεια 😦 Σίγουρα θα χρειαστείς πααααάρα πολύ 🙂 Όσον αφορά το βερνίκι: εννοείται ότι μπορείς να το περάσεις, αφού πρώτα στεγνώσει τελείως ο χαρτοπολτός. Πολλά φιλιά και καλή επιτυχία!!!

    Like

  20. Χαχαχαχα σε ευχαριστώ πολυ μου δίνεις κουράγιο !!! Εμ οι δικές σου καμηλοπαρδαλιτσες ποσα εκατοστά σου βγήκαν περίπου γιανα ξέρω να το νοικιασω το κοντεινερ η όχι :-Ρ χεχεχε.και πάλι σε ευχαριστώ παρά πολυ και μπράβο σου τι άλλο να πω!!! Αααα φοβερό και το όνομα του σούπερ blog σου χαχαχα 🙂

    Like

  21. Η δική μου είναι 40 εκατοστά. Αλλά και πάλι ο χαρτοπολτός που έφτιαξα (και φαίνεται στο συγκεκριμένο post) δεν μου έφτασε και τα πόδια έμειναν ακάλυπτα. Τα “έντυσα” όμως με χαρτοπολτό που έφτιαξα κάποια άλλη στιγμή. Τι να πω…. φτιάξε παραπάνω και ας περισσέψει. Και εσύ βρε παιδί μου, 2 μέτρα τι θα την κάνεις???? 🙂 Όσον αφορά το όνομα του Blog…. η παράνοια που λέγαμε… δεν μπορώ να κρυφτώ 😉

    Like

  22. Kαλημερα, Χρονια Πολλα, να σε ρωτησω το σχεδιο που θελεις το πλαθεις απλα με το χαρτοπολτο ή βαζεις κατι απο μεσα για να στεκεται;;;

    Like

  23. Γεια σου Άννα! Χρόνια πολλά και πάντα με υγεία!!! Εξαρτάται πόσο μεγάλο ή ψηλό θέλεις να γίνει αυτό που φτιάχνεις. Στην φωτό με την καμηλοπάρδαλη ας πούμε, έχω φτιάξει ένα αρχικό σώμα από εφημερίδα και χαρτοταινία. Μπορείς δηλαδή να φτιάξεις ένα σκελετό και να τον καλύψεις με τον χαρτοπολτό, με μια λεπτή στρώση δηλαδή. Αν εσύ τώρα θέλεις να φτιάξεις κάτι πιο επίπεδο, κάτι πιο μικρό, μπορείς να το φτιάξεις ατόφιο από χαρτοπολτό, μόλις στεγνώσει θα σκληρύνει και θα γίνει άθραυστο.

    Like

  24. πραγματικά με βοήθησε πολύ η ανάρτηση σου για τον χαρτοπολτό και τα βήματα όπως τα εξήγησες. Ευχαριστώ πάρα πολύ. κάτι φτιάχνω ήδη. Αν καταφέρω και το τελειώσω θα στο στείλω. και πάλι Ευχαριστώ.

    Like

  25. Illen2013 χαίρομαι που σε βοήθησε η ανάρτησή μου! Ανυπομονώ να δω τι φτιάχνεις και σου εύχομαι καλή επιτυχία!!!

    Like

  26. με χαρτοπολτο μπορεις να φτιαξεις οτι θες !!!

    Like

  27. Χαρά, θα συμφωνήσω!!! Οι δυνατότητες είναι αμέτρητες!!!

    Like

Leave a comment