Χαρτοπολτός ή αλλιώς papier-mache

Eύκολα και γρήγορα!

Έφριξα τις προάλλες όταν είδα σε ένα βιβλιοπωλείο έτοιμο συσκευασμένο χαρτοπολτό… Δεν είναι δα και κανένας άθλος το να φτιάξει κανείς το μίγμα μόνος του… Ούτε υπάρχει μυστική συνταγή. Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή… Ο χαρτοπολτός είναι πολύ δημοφιλές υλικό. Φιγούρες, ζωάκια, πιάτα, κούκλες… Πραγματικά είναι πολύ εύχρηστος και ενδείκνυται για πάρα πολλές κατασκευές. Και ναι, είναι και πολύ οικονομικός, μια και τα υλικά τα έχουμε λίγο πολύ όλοι στα σπίτια μας. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η κατασκευή του είναι το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο. Και ειδικά αν βρίσκεται και κανένα παιδάκι κοντά, θα χαρεί πολύ να βοηθήσει και θα το ευχαριστηθεί! Έχουμε λοιπόν και λέμε:

  • εφημερίδες, κομμένες σε κομματάκια όσο γίνεται πιο μικρά (και καλό θα ήταν να σκίζονται με το χέρι, θα μας διευκολύνει αφάνταστα, καθώς θα γίνει πιο ομοιόμορφος)
  • νερό, κατά προτίμηση χλιαρό (έτσι θα λιώσει καλύτερα η εφημερίδα. Τώρα, αν εσείς θέλετε να βάλετε κρύο, δεν έγινε και τίποτις, απλά θα παιδευτείτε λίγο παραπάνω…!)
  • κόλλα, το πιο σημαντικό (τύπου ατλακόλ ή μια απλή ξυλόκολλα χωρίς όνομα, δεν έχει καμιά απολύτως διαφορά)

Επίσης θα χρειαστείτε και ένα μπολ για να βάλετε τα υλικά. Ξεκινώντας λοιπόν, θα βάλουμε τα κομμάτια της εφημερίδας στο μπολ, θα ρίξουμε το νερό και θα αρχίσουμε να ζουλάμε την εφημερίδα μέχρι να βραχεί και να μαλακώσει λίγο. Θα πρέπει να προσέξουμε να μην βάλουμε πάρα πολύ νερό, δεν θέλουμε να γίνει σούπα. Γι’ αυτό καλό θα είναι να ρίχνουμε λίγο λίγο το νερό ίσα να βραχούν τα κομμάτια. Αμέσως μετά μπαίνει στο παιχνίδι και η κόλλα. Κι αυτή θα τη βάλουμε σιγά σιγά. Συνεχίζουμε να ζουλάμε το υπέροχο αυτό μίγμα (ενδέχεται να αηδιάσετε λιγάκι με το παρασκεύασμα, αλλά σκεφτείτε το αποτέλεσμα. Επίσης ξεχάστε το μανικιούρ…) Μόλις ενοποιηθούν λίγο τα υλικά θα πρέπει να αρχίσουμε να το ζυμώνουμε (οπότε νοικοκυρές σηκώστε τα μανίκια). Εδώ να προσθέσω ότι ο χαρτοπολτός είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να ξεσπάσει κανείς τα νεύρα του…. Συνεχίζω..! Όσο λοιπόν, περισσότερη κόλλα θα βάζουμε τόσο πιο καλά θα ζυμώνεται το μίγμα και θα γίνεται πιο ομοιογενές. Κάποια στιγμή, που θα πάει, θα το καταλάβετε και μόνοι σας, ότι ο χαρτοπολτός είναι πλέον έτοιμος προς κατασκευή. Τώρα μπορείτε να τον κάνετε ότι σας κατέβει. Μπορείτε να τον ανοίξετε σε φύλλο να τον αφήσετε να στεγνώσει και να φτιάξετε μια κάρτα με “χειροποίητο ανακυκλωμένο χαρτί”, ίσως και ένα λεύκωμα. Μια άλλη ωραία ιδέα είναι να τον βάλετε γύρω από ένα ρολό από χαρτί υγείας και να φτιάξετε μια πολύ όμορφη μολυβοθήκη. Μπορείτε να κάνετε σχεδόν τα πάντα με το υλικό αυτό. Ότι και να σκεφτείτε πάντως, είναι σημαντικό (όπως και στο γύψο) να τον αφήσετε να στεγνώσει καλά. Όσο είναι βρεγμένος θα είναι υγρός (έέέέλα!) και βαρύς. Όταν στεγνώσει θα είναι κάπως πιο ελαφρύς, θα τον περάσετε μια στρώση κόλλα (για να αντέξει περισσότερο καιρό) και όταν στεγνώσει βάφεται πανεύκολα με τέμπερες, πλαστικά χρώματα ή και ακρυλικά. Η παρασκευή του είναι εύκολη υπόθεση.Ελπίζω να σας κατατόπισα! Για οποιαδήποτε απορία, μην διστάσετε!!! Until then!

24 comments

  1. Θα ήθελα να σε ρωτήσω…Τις εφημερίδες τι μέγεθος τις έχεις κόψει;;;

    Like

  2. Το ιδανικό είναι να είναι κομμένες σε μικρά κομμάτια, γιατί το χαρτί θα πρέπει να λιώσει και να γίνει σαν πολτός. Όσο πιο μικρά είναι, τόσο πιο εύκολα θα λιώσουν, ενώ αν είναι πολύ μεγάλα δεν θα μπορέσουν να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. Ας πούμε ότι καλό είναι να κρατάς την εφημερίδα και να τη σκίζεις με το χέρι. Πολύς κόσμος ρίχνει το βρεγμένο χαρτί στο μπλέντερ για να γίνει πιο ομοιογενές… αλλά αυτό προϋποθέτει ξεχωριστό μπλέντερ μόνο για κατασκευές 🙂

    Like

  3. Πολύ κατατοπιστική η δημοσιευσή σου, σε ευχαριστούμε πολύ!

    Like

  4. Χαίρομαι που βοήθησα! Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο 🙂

    Like

  5. Λες?? Να πάρουμε και κανά φράγκο??? Να’ σαι καλά βρε andromache 🙂

    Like

  6. Πολυ ενδιαφέρον αλλα ήθελα να ρωτήσω κάτι πριν ξεκινήσω τις δοκιμές. Το μείγμα που θα φτιάξουμε πρέπει να χρησιμοποιηθεί αμέσως ή μπορούμε να το κρατήσουμε περισσότερες μερες;

    Like

  7. Γεια σου Μαρία! Το μείγμα μπορεί να διατηρηθεί μερικές μέρες (3-4 περίπου), αρκεί να είναι κλεισμένο σε ένα τάπερ, γιατί αλλιώς στεγνώνει η κόλλα και πετρώνει… Αν μείνει παραπάνω μέρες, ενδέχεται να αρχίσει να μυρίζει λίγο…

    Like

  8. Καλησπέρα! Θέλω να χρησιμοποιήσω το μείγμα για να κατασκευάσω ανάγλυφα στοιχεία πάνω σε επιφάνεια που έχω βάψει με λαδομπογιά. Θα σταθεί αν το δουλέψω όσο είναι ρευστό επάνω στην επιφάνεια, ή θα πρέπει να το ετοιμάσω ξεχωριστά και αφού στεγνώσει να το στερεώσω στον πίνακά μου με άλλο τρόπο?

    Like

  9. Καλησπέρα Ειρήνη! Ο χαρτοπολτός δεν είναι πολύ υγρός, και αν έχει πολύ νερό τον στύβεις για να φύγει το περιττό υγρό. Οπότε φαντάσου τον σαν ένα μείγμα, όπως είναι η πλαστελίνη. Οπότε δεν θα σου φύγει. Εννοείται πως θα το αφήσεις να στεγνώσει ξαπλωμένο για να μην πέσει από το βάρος. Όταν στεγνώσει θα είναι πολύ πιο ελαφρύ. Λόγω της κόλλας που περιέχει κολλάει στα περισσότερα υλικά. Το μόνο που με προβληματίζει στην περίπτωσή σου είναι η λαδομπογιά με την οποία έχεις βάψει τον πίνακά σου. Θέλω να πω ότι δεν ξέρω μήπως εκεί δεν κρατηθεί λόγω της μπογιάς. Δεν μπορώ να σου πω με σιγουριά. Μπορείς να το δοκιμάσεις σε κάποιο άλλο μικρό κομμάτι για να δεις. Αν δεις ότι δεν κρατιέται, τότε η ιδέα να φτιάξεις τα στοιχεία αυτά ξεχωριστά και να τα κολλήσεις αφού στεγνώσουν ίσως σε βολέψει καλύτερα. Παρεμπιπτόντως, πολύ ωραία η ιδέα του πίνακα με τα ανάγλυφα στοιχεία!
    Πολλά φιλιά!

    Like

  10. Σε ευχαριστώ πολύ κι εγώ. Είναι πολύ πιό απλό απο όσο περίμενα. το περιέγραψες μάλιστα τόσο ευχάριστα και χαριτωμένα!!! Χα είσαι καλά.

    Like

  11. Γεια σου Μαρία! Χαίρομαι πολύ που το δοκίμασες! Όσο για την περιγραφή…. τι να πω…. Λίγο “χούμορ”, έτσι για να είναι η ανάγνωση πιο ευχάριστη! Όσο να ‘ναι, κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη! Πολλά φιλιά και καλές δημιουργίες!!!

    Like

  12. Για σας , είμαι 14 ετών και λατρεύω τις κατασκευές! Εδώ και καιρό θέλω να φτιάξω από εφημερίδες ή καλύτερα χαρτοπολτό ένα σώμα ανθρώπου και θα ήθελα να ρωτήσω με αφορμή την πολύ ωραία σου περιγραφή αν αυτό είναι εφικτό με τον χαρτοπολτό ή αν γνωρίζεις με κάποιον άλλο τρόπο..περιμένω την απάντησή σας, ευχαριστώ πολύ!

    Like

  13. ΄Μπορείς να μας παεις την αναλογία κόλλας και χαρτιού; Ευχαριστώ!

    Like

  14. Γεια σου Μαρίνα! Δεν νομίζω πως υπάρχει κάποια στάνταρ αναλογία. Ο χαρτοπολτός είναι λίγο πολύ σαν τη ζύμη πίτσας: η κόλλα μπαίνει με το μάτι 🙂 Ανάλογα, θα δεις αν πλάθεται καλά. Δεν χρειάζεται πολύ πάντως, ίσα για να ομοιογενοποιηθεί το μίγμα, να μην χαλάει και κάνει ψίχουλα δηλαδή. Προσεχώς θα κάνω και άλλο ένα post, γιατί βλέπω ότι σας έχω αφήσει κενά 🙂

    Like

  15. πολυ κατατοπιστικη. θα το κανω με τα παιδια στο σχολειο !

    Like

  16. Σε ευχαριστώ Όλγα! Είμαι σίγουρη ότι θα το ευχαριστηθούν!!!

    Like

  17. Θελω να φτιαξω μια καρδια απο χαρτοπολτο αλλα δεν ξερω πως να ξεκινησω
    Τι να κανω;;;

    Like

  18. Γεια σου Άννα. Εξαρτάται πως θέλεις να την φτιάξεις. Αν θέλεις να είναι κάτι μικρό, θα μπορούσες να φτιάξεις χαρτοπολτό και να τον πλάσεις σε καρδιά. Αν πάλι σκέφτεσαι κάτι μεγαλύτερο και πιο πολύπλοκο, μπορείς να φτιάξεις πρώτα το κυρίως σώμα από εφημερίδα την οποία θα τσαλακώσεις και θα της δώσεις το αρχικό σχήμα που θέλεις, θα την στερεοποιήσεις με χαρτοταινία, και τέλος να το καλύψεις με ένα στρώμα χαρτοπολτού. Κάπως έτσι θα το έκανα 🙂 Ελπίζω να σε βοήθησα, αν έχεις απορία πάραυτα, θα χαρώ πολύ να τις λύσουμε 🙂

    Like

  19. Καλησπέρααα!!!!Προβατάκι μου,έχω κανα δυο απορίες….χαρτί αποκλειστικά εφημερίδα ή ας πουμε και χαρτί κουζίνας ή υγείας…το χαρτί δεν το στίβουμε καθόλου και προσθέτουμε την κόλλα και μετα ξεκινάμε το ζύμωμα;;;και επίσης πόσο χρόνο θέλει για να στεγνώσει..;;;;

    Like

  20. Γεια σου Μαρία!!!!! Βεβαίως να τα λύσουμε όλα!!!
    1. όχι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και χαρτί κουζίνας ή υγείας. Εννοείται πως λιώνει και ομοιογενοποιείται πιο εύκολα, είναι όμως πιο ακριβό…. Πάλι όμως θα πρέπει να το κόψεις σε μικρά κομμάτια
    2. ναι, το χαρτί το στίβουμε αρκετά, να μην έχει νερά, παρά μόνο την ελάχιστη υγρασία που κρατάει
    3. τώρα πόσο χρόνο θέλει να στεγνώσει… είναι σχετικό, ανάλογα με το πάχος, τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος… Θα το δεις να αλλάζει χρώμα και να είναι σκληρό όταν το ακουμπάς. Δεν ξέρω να σου πω με ακρίβεια, μια – δυο μέρες, ίσως και λίγο παραπάνω.
    Αν θέλεις μπορείς να δεις και το άλλο μου post σχετικά με τον χαρτοπολτό
    “Χαρτοπολτός βήμα – βήμα”
    https://provatomekaskol.wordpress.com/2012/02/11/paper-mache-tutorial/
    έχει και φωτογραφίες και ίσως σε βοηθήσει!!!

    Like

  21. Καλημέρα!!!!!!!!!!!!τέλεια!!! ευχαριστώ ευχαριστώ πολυ!!!!!!Ανυπομονώ να το δοκιμάσω!!!!! 🙂

    Like

  22. Μαρία, δεν κάνει τίποτα!!! Πες μας αν σου βγει καλό!!!

    Like

Leave a comment